2010. április 17., szombat

Müller Péter: Gondviselés


2009 Karácsonyán Müller Péter: Gondviselés című könyvét kaptam meg egy számomra kedves személytől... Amikor kinyitottam a könyvet el sem akartam hinni, hogy a szerző nekem dedikálta a művét :)Meglepő volt és szép :)
Az eddig elolvasott Müller Péter könyvek közül ez tetszett a legjobban. Nagyon sok mindent tanultam, sok minden volt aktuális az én életemben is, így a megfelelő könyv volt a megfelelő helyen és időben. Köszönöm!

Részletek:

A várakozás művészete. 1. Mágia

"...minden, ami megnyilvánul, szüntelen átváltozásban van. Életünk 'folyik'. Nem úgy, mint egy folyóban úszó csónak, mely néha-néha azért itt-ott kiköt: mert maga a csónak is változik. Olyan nincs is, hogy te csak állsz, és nem történik veled semmi, mert egyetlen századpillanatban is meghalnak a testedben lévő elemi részecskék, és újak születnek, azonnal. Minden átváltozik. A lelked is..."

"...amit élsz, annak a teremtője vagy. Szerzője vagy a saját sorsodnak. (...)
Mi abban a tévhitben vagyunk, hogy az életet mások teremtették körénk, mi csak beleállunk ebbe az idegenek által létrehozott és régóta működtetett világba. (...) Eszünkbe se jut, hogy mindezt saját varázshatalmunk vonzó, taszító mágiája idézte meg: 'elfelejtettük', hogy a nyuszit nem mások, hanem mi magunk tettük valaha a cilinderbe."

"Életem eseményeit, a 'sztorit' én idézem magamra. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mit gondolok, hogyan gondolom, s főleg: hogyan tudok a megvalósulásra várakozni. (...)
A csodát nem kívülről küldik el, hanem belülről idézed meg. Aki ezt nem érti, ki van téve annak, hogy amire vár, sohasem jön el.
Van egy másik titok is. Csakis az a vágyad teljesülhet, mely a sorsodban esedékes!Az illúziókból , de még az erős képzelettel megidézett jövőből sem lesz semmi, ha az nincs a sorsodban."

A várakozás művészete. 2. Türelem

"A várakozás második titka a türelem. Mit jelent itt ez a szó? Azt, hogy vágyódok valaminek a beteljesedésére, én magam mindent megteszek érte - de a megvalósulást rábízom a Gondviselésre. És az egészet elengedem.
(...)
A türelmetlen ember elrontja a várva várt dolgot. Miért? Mert nem engedi megérlelődni. Rámenősséggel a sorsot nem lehet megerőszakolni. (...)
Tapasztaltad már, hogy türelmes csak akkor lehetsz, ha tudod, hogy valami ÉRTELME van! Értelmetlenül kibírni valamit, az nem türelem, hanem 'elviselés'.
A szeretet türelme - a valódi türelem - a másik ember világnézetével, hitével, jellemével és puszta lényével szemben tanusított mélységes megértés. Felismerése annak, hogy az élet sokféleségének van valami magasabb értelme. Jó, hogy a másik másmilyen! Még akkor is, ha néha irritál!"

A várakozás művészete. 3. Szeretet

"Minél inkább szeretünk valakit, annál inkább így van: a másik gondja a miénk is, és szenvedünk miatta. Benned fáj a fájdalma, tiéd a tévedése, és viseled természetének azokat a rossz tulajdonságait, melyeket talán ő sem szeret magában. Miatta 'áll az életed'- és ez igaz. De ha szereted, vársz rá."

A szeretet művészete. 4. Hit

" Mi a hit? Rendíthetetlen bizonyosság abban, hogy ami még nincs, az lesz. (...)
A várakozás időszakában az ember csakis a hitéből él. Hitet eszik, iszik, hitet szív be a levegővel."

A várakozás művészete. 5. Őszinteség

"Aki a várakozás első pillanatában becsapja önmagát - vagy azért mert téves az önismerete, vagy azért, mert hibásan méri fel a helyzetét, annak az 'álmai' nem válnak valóra.
Őszinteség nem az, ha gátlástalanul kimondom, ami éppen eszembe jut, hanem az, ha bátran megpillantom magamban azt, amit valóban gondolok."

A várakozás művészete. 6. Öröm

"A világot az öröm szüli, és az öröm tartja fenn. Ezt tudni kell akkor is, ha minden külső erő ellene szegül annak, hogy a várakozásod beteljesüljön. Az örömben összegeződik minden, ami a jó várakozáshoz kell: a hit, a türelem, a szeretet, sz őszinteség... ha ez mind valódi, akkor eltölt az isteni öröm - függetlenül attól, hol tartanak a külső ügyeid."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése