2010. április 7., szerda

Magnólia

A magnólia a tavasz egyik legszebb virágzó fája. Különleges liliom formájú virágai vannak. Eredetileg a trópusi országokban és a meleg égövi vidéken él meg, de lombhullató változata egy kis odafigyeléssel és gondozással nálunk is ültethető.
Két fajtája van, az első, ami a levél megjelenése után kezd virágozni, de ez a fajta nálunk nagyon ritkán lelhető fel, mivel nagyon kényes és nem bírja a mi klímánkat.
A másik faj, ami először virágzik, majd utána növeszt levelet, ezt a növényt találhatjuk meg a hazai kertekben.

A magnólia az eredeti élőhelyén, az erdők alsó lombkorona szintjén élnek, itt is van örökzöld és lombhullató változata is.
Sok magnólia fa található Kelet Ázsiában és észak Amerikában is, ahol szintén az árnyékos és párás erdők mélyén élnek ezek a színpompás növények.

Sokan liliomfának vagy tulipánfának is nevezik, ezeket a neveket a virág formájáról kapta.
Fehér vagy pasztell, de akár rózsaszín színben találkozhatunk vele, ezek még a levelek előtt megjelenek a fán, kora tavasszal.
A magnóliák bár eredetileg cserjék, mégis nagyságuk miatt fának nevezzük őket, hiszen magasságuk elérheti a 4-5 métert is fajtától függően.

Szerintem csodásak. Nagyon szeretem őket. Szépséget, gyöngédséget, tisztaságot jelképeznek számomra. Az álomkertemben mindenképp jelen vannak. :)















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése