2010. április 2., péntek

Jean Webster: Nyakigláb Apó



Jean Webster: Daddy long legs

Tegnap a könyvek között keresgélve rátaláltam egy érdekes borítójú könyvre. Pöttyös, édes kis rajzzal a fedőlapján. Kinyitottam, de a szerző és a cím semmit sem mondott nekem, mégis úgy éreztem el kell nekem ezt olvasnom. A buszon hazafelé már el is kezdtem az olvasást és jónak ígérkezik.

Rákerestem a szerzőre és műveire, a következőket találva:



Alice Jane Chandler Webster néven született 1876-ban New York államban, Fredoniában, és sajnos nagyon korán, már 1916-ban, 40 évesen, szülése után gyermekágyi lázban elhunyt. Aktív írói tevékenységet 1899 és 1916 között folytatott. Édesanyja rokonságban állt Mark Twain-nel, édesapja pedig az ismert író üzleti tanácsadója volt.



Ez a műve már a kiforrott időszakában íródott, 1912-ben jelent meg. Nem is nyúlik vissza túlságosan az időben, a regény az 1900-as évek elején játszódik, így a korhűségre nem lehet panaszunk. Talán nem is csak nyomokban, önéletrajzi elemeket találunk a műben. (Több helyszín, ami a regényekben megjelenik, mint például New York vagy Long Island, köthető az írónőhöz.)


Az első 8 oldal még nem levél formában készült, itt egy gyors ismertetőt kapunk főhősünkről, Judyról, és megtudjuk az alapvető információkat ahhoz, hogy később megértsük Judy leveleit.


Jerusha Abbott árva, egész életét a John Grier Otthonban töltötte. Tehetséges, okos kislány, ezért nevelői próbálják taníttatni, elvégezheti a középiskolát, ám a jövője nem fest rózsásan. 18 éves kora után muszáj elhagynia az Otthont, és munkát vállalnia. Ekkor lép a képbe a John Grier egyik pártfogója, aki úgy dönt, főiskolára küldi Judyt, hogy írót neveljen belőle, mert a lány mindig kiváló volt angol irodalomból. Ám a jótevő feltételeket is szab. A tandíjért és a havi zsebpénzért cserébe Judynak minden hónapban levélben kell beszámolnia a vele történtekről, és írásait mindig John Smith-nek kell címeznie. Célja, hogy a lány ezáltal biztosan gyakorolja a fogalmazást. Judy természetesen elfogadja az egyszerű feltételt, és egyre szorgalmasabban „törleszt”, írásban.


Négy éven keresztül követhetjük Judy főiskolai kalandjait, kudarcait, sikereit, szerelmi drámáit. Megismerjük a barátait, az embereket, akikkel az évek során megismerkedik, és akik az új életet jelentik számára, távol az árvaházi múlttól, melyet csak nagyon nehezen felejt.


Gyakran rajzos illusztrációkat is találunk a regényben, ezek mind az írónő saját munkái.

A történet végéről majd később... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése