2011. február 4., péntek

Úszás és egészség

Az úszás az egyik legrégibb sport, mely szinte egyidős az emberiséggel. Szerencsére, bármelyik életkorban elsajátíthatjuk, jótékony hatását mind a fiatalok és az idősebbek is igénybe vehetik.

A legrégebbi emlékünk egy 5000 éves egyiptomi történelmi képen található, mely két úszó alakot ábrázol. Az ókori görögöknél az úszás a műveltség fokmérője volt, de érdekes mód nem szerepelt az olimpiai játékokon.

A rómaiaknál a fürdőzés, az úszás kultúrája rendkívül magas fokú volt. A középkorban már megváltozott a szerepe, hiszen az úszást erkölcstelennek, parázna dolognak tartották, ezért tiltott tevékenységnek számított.

Aztán már Napóleon idején szintén megváltozott a funkciója, az úszás a katonák kötelező kiképzésévé vált, a cél az lett, hogy a katonák ruhástól, fegyverrel a kezükben, csendben (mellúszással) tudjanak úszni.

Az ausztrál Arthur Cavill találta ki a hátúszást, de ő még tulajdonképpen hanyatt fekvő mellúszást végzett, azaz karjai egyszerre nyúltak hátra, lábai pedig békatempóval mozogtak. A hátúszást 1912-ben az amerikai Harry Hebner fejlesztette tovább, váltott kar- és ollózó lábmunkával nyert olimpiát 100 m-en.

A legfiatalabb úszásnem a pillangó, amelyet a német Erich Rademacher mellúszás közben talált ki, amikor egy szoros célba való benyúlás során kiemelkedett a vízből, és szinte ráugrott a falra.

Egészségre gyakorolt hatása

Az úszás megmozgatja a test összes belső izmát, fejleszti az állóképességet, növeli a hatékonyságot és mozgékonyságot. Az úszás tizenkétszer hatásosabb, mint az edzőteremben végzett testmozgás. Mivel a víznek nagy az ellenállása, ezért a vízben végzett gyakorlatokkal 600 kalóriát égethetünk el óránként.

Emellett hajlékonnyá és rugalmassá is válunk. Az úszás ismétlődő mozdulatai ugyanis növelik az izmok rugalmasságát, különösen a váll, a csípőtájék és a térd izmait tartják kiválóan karban. Rendben tartják a gerinc stabil állását, nyújtja az izmokat, s mindezen túl lelki békénk stabilizálódásához is hozzá járul. A sportsérülések valószínűsége, a többi sportághoz viszonyítva nagyon kicsi, leszámítva persze a sakkot.

Egy indiai mondás szerint a lélegzés maga az élet. Az úszás az egyetlen olyan sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít bennünket, és ezt nagyon fontos lenne beépíteni mindennapjainkba. Az úszás alkalmával megnövekszik a tüdő kapacitása, minek hatására sokkal mélyebbeket és nagyobbakat tudunk lélegezni.

Hozzájárul a szív egészséges működéséhez. Segít a gerincproblémákkal küszködöknek. A víznek úszás közben a testre nehezedő nyomása 15-20 kg-nak felel meg, ami folyamatos, enyhe masszírozó hatást jelent. Ezáltal nyugtat, elűzi az idegességet és a feszültséget.

A tae bo mellett most már az úszás is a kedvencem lett :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése