2011. november 30., szerda

A tegnap Chicago, ma Olaszország :)

„A mai előadás csupa olyasmiről mesél önöknek, ami mindannyiunk szívét megmelengeti… Gyilkosság, pénzéhség, korrupció, erőszak, házasságtörés, árulás…” – ezekkel a szavakkal indítja a darabot a Konferanszié. A Chicago lehetne egy bonyolult bűnügyi történet, lehetne az ismeretlenség ködéből való kitörés példázata, morális lecke az alvilág zűrös ügyeiről, vagy két őrjítően rafinált nő magával ragadó, kalandos története, fülbemászó dalokkal tarkítva. Lehetne, de ennél mégis sokkal több: igazi színházi varázslat, a mindenkori képmutatást és a média hatalmát bemutató, napjainkban is aktuális történet.

A világhírű musical úgy leplezi le a revük csillogó sztárjait, úgy enged benézni a kulisszák mögé, hogy Roxie, Velma és Billy Flinn számára nincs menekvés: ők a jazzkorszak bűnösei, a hazug ügyvéd, a testvérgyilkos énekesnő, valamint a sikerért mindenkin átgázoló fiatal lány. Mégis, ők a mi hőseink, szimpatikusak, sőt, elbűvölően bűnösek, meggyőzően hamisak, de mindenekelőtt gyönyörűek, és úgy énekelnek, mint az angyalok… vagy ördögök? A Chicago szembekacag a világgal, úgy, hogy mi is vele együtt kacagunk. A Maurine Dallas Watkins Chicago című színdarabja alapján készült musical a húszas évek Amerikájáról szól, ám a szereplők és a történet, amit bemutat, nem helyhez és időhöz kötött: napjainkról mesél két és fél óra zenében és táncban. A műben magukkal ragadó jazz-csodák csendülnek fel, legismertebb közülük az All That Jazz.


Chioggiai csetepaté – Hamisítatlan olasz komédia


Carlo Goldoni, Chioggiai csetepaté című vígjátékának bajkeverői két halász család asszonyai, akik képtelenek hirtelen haragjukat és hangos szájukat kordában tartani. A csetepatét egymáshoz vágott csípős megjegyzéseik váltják ki, a halászatból éppen hazatérő férfiak pedig már rosszindulatú túlzásokkal tarkított történeteket hallanak. Igazságot akar tenni mindenki, így a baj tovább fokozódik, végül bírósági ügy lesz belőle. A helyzet leleményes gyógyítója a városi jegyző, no meg a szerelem: a komédia végén nem csupán megbékélnek a marakodók, hanem még egy hármas lakodalmat is ünnepelnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése