2014. február 16., vasárnap

Júlia, Julianna

Névnapi szóbonctan - Juliána, Júlia, Julianna

Nem latin eredetű szó!!!!!

A JÚLIA régen JULA volt.
A név megfejtésénél a DJ – GY hangokat, azok váltásait figyelembe kell venni. Az első JÚLIA, JULA ezt a nevét felnőtt lányként kaphatta, mert értelme szerint férfiszívet lángra GYULLAsztó, felDÚLÓ, látványára beinDULÓ, szép mozDULAtú, de a férfi miatt ő is elláGYULÓ szép hölgy lehetett.

A J hangos értelem a JÓságot is rejti: JÚ LIÁN, JÓ LIÁN, azaz JÓ LEÁNY, JÓ LÁNY.

A JÚLIA névben a könnyű ILLAnást jelentő ILU, ILA, de nőies ILLAta is. A JÚLIA névben levő IA kötött magánhangzó-páros jelentése asszonyi jellemzőt is takarhat. Ez akár közbeékelődő lágy mássalhangzók esetén is. Az IA jelen van a rIAd, IllAn, vIllAn, gyors mozgás, a kIAd szóban talán a család mindennel ellátása.
Közeli hozzá az ILONA név. Mindkét név becézett formájában jelen vannak a JULI – ILU vagy az UCI – ICU színezők. A szófordítás nyomán: ILUS – ULIS – JULIS – JUCI – ICU, esetleg JUCA – ICA. Van még JULIKA – ILUKA vagy JUCIKA – ICUKA. Ezek a nevek egymásból alakultak ki a sok becézés nyomán.

JÚLIA, ILONA, JÓLÁN nevek hasonló jellemzők nyomán született ősi nevek. Értelmük ILLAnó, lángraGYÚLÓ, mozgékony JÓ LÁNYok.

A JULIANNA név a JÚLIA és ANNA nevek összevonásával JÚLIA anyaságát jelenti.

A bérnyelvészet innen meg onnan eredezteti, de a fenti nevek mind az egynyelvűség idején született nevek, és női tulajdonságokat sűrítenek önmagukban.

Boldog névnapot, hölgyeim!

Kolumbán Sándor

Sándor Ősmag(yar)-nyelvi Értelmező Kéziszótára minden magyar család könyvtárában meg kell, hogy legyen!
Sándor rájött arra,hogy 3 névadó jellemző alapján nyernek értelmet a magyar szavak, tudatos tervezés eredményeképpen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése